Only sixout of
22 fruit species
experienced
an increase in
production in 2016
broughtaboutbyadverseclimateconditions.
In 2016, the gross value of these fruits was
estimated at R$ 33.3 billion, up 26% from the
resultobtainedinthepreviousyear,according
to IBGE sources. Six fruit species concentrat-
ed 73.2% of the total value: oranges (25.1%),
bananas (25%), pineapples (7.3%), grapes
(6.4%), apples (5%) and papaya (4.4%). The
highest average prices were fetched by nuts
(R$ 7.74 per kilogram), cashew nuts (R$ 3.14
per kilogram) and figs (R$ 2.92 per kilogram.
In the meantime, the smallest prices were
fetched by the orange (R$ 0.49 per kilogram),
Bahia coconuts (R$ 0.64 per fruit), watermel-
ons (R$ 0.65 per kilogram), mangoes (R$ 0.79
perkilogram)andmelons(R$1perkilogram).
SALADA DE FRUTAS
•
Fruit salad
Produçãobrasileirade frutas frescas – 2016
Frutas
Área
Volume
Variação Valor da
COLHIDA (HA)
(T)
VOLUME(%)
produção
(mil reais)
Laranja
658.945
17.251.291
1,8
8.380.099
Banana
469.711
6.764.324
-1,2
8.313.352
Abacaxi
(1)
68.699
1.796.370
-0,3
2.420.673
Uva
76.997
984.481
-34,3
2.127.602
Maçã
33.981
1.049.251
-17,0
1.650.768
Mamão
30.372
1.424.650
-3,8
1.472.522
Melancia
90.447
2.090.432
-1,4
1.351.434
Limão
47.279
1.262.353
6,9
1.287.619
Coco-da-baía
(1)
234.012
1.766.164
-10,2
1.133.522
Maracujá
49.889
703.489
-0,1
1.028.998
Tangerina
49.232
997.993
-0,3
959.610
Manga
61.842
1.002.189
2,7
788.351
Melão
23.105
596.430
14,4
597.724
Goiaba
17.119
414.960
-2,2
508.573
Pêssego
17.283
191.855
-11,3
398.829
Caqui
8.174
161.037
-16,3
284.634
Castanha de Caju
567.547
74.548
-27,9
233.676
Abacate
10.855
195.492
8,2
228.600
Figo
2.804
26.910
-7,4
78.618
Noz (fruto seco)
3.490
5.453
4,9
42.181
Pera
1.248
14.905
-29,6
33.750
Marmelo
113
741
-11,9
997
Total
2.523.144 38.775.318
-1,2
33.322.132
Fonte: IBGE, Diretoria de Pesquisas, Coordenação de Agropecuária, Produção Agrícola 2016.
(1)
Quantidade produzida em 1.000 frutos e rendimentomédio em frutos por hectare.